NL
  • vetafscheider vetafscheider legen verstopte leidingen vetafscheiders
    vetafscheider vetafscheider legen verstopte leidingen vetafscheiders    Bel ons op 02/427.42.90
  • vetafscheider vetafscheider legen verstopte leidingen vetafscheiders
    vetafscheider vetafscheider legen verstopte leidingen vetafscheiders    Bel ons op 02/427.42.90
  • vetafscheider vetafscheider legen verstopte leidingen vetafscheiders
    vetafscheider vetafscheider legen verstopte leidingen vetafscheiders    Bel ons op 02/427.42.90

Een vetafscheider: wat, hoe, waar

Vetten in het afvalwater veroorzaken verstopte leidingen en zorgen voor hogere waterzuiveringskosten. Vet lost namelijk niet op in water en gaat zich afzetten op de wanden van de riolering. Met een vetafscheider los je die problemen op! Vetten en slib worden in zo’n vetput uit het afvalwater gehaald, met een propere lozing tot gevolg. Maar hoe werkt een vetafscheider juist en waar wordt die geplaatst?

 

Hoe werkt een vetafscheider?

In een vetafscheider wordt de stroom van het afvalwater afgeremd waardoor water, vetten en slib van elkaar worden gescheiden. Water en afvalstoffen hebben namelijk een verschillende dichtheid, en dus gaan zwaardere afvalstoffen (slib) naar de bodem van de vetput zinken en lichtere stoffen (vetten en oliën) bovendrijven op het wateroppervlak. Een vetafscheider werkt dus eigenlijk gewoon volgens het principe van de zwaartekracht. Het afvalwater zonder het slib en de vetten wordt dan afgevoerd naar de riolering en op een ‘propere’ manier geloosd. De vetten en het slib blijven echter achter in de vetafscheider en gaan ook verder aandikken. Om de werking optimaal te houden laat je de vetput daarom regelmatig reinigen en ledigen door een gespecialiseerde firma, zoals Vitesske. Je ontvangt van ons een verwerkingsattest dat bewijst dat het afval op een ecologische manier verwerkt wordt.

 

Waar vetafscheider plaatsen?

Een vetafscheider is meestal een put gemaakt van beton, kunststof of staal die in het rioolstelsel wordt geplaatst. De vetput wordt het best net buiten het gebouw geplaatst, ondergronds of bovengronds. De reden waarom je een vetafscheider beter niet binnen plaatst is van hygiënische aard: wanneer de vetput gereinigd of geledigd wordt kunnen er immers schadelijke bacteriën vrijkomen die zich gaan verspreiden. In een keuken houd je die dus liever buiten!

 

Wie gebruikt een vetafscheider?

Bedrijven waarbij vetten vrijkomen in het afvalwater zijn verplicht om een vetafscheider te plaatsen. Vetafscheiders vind je dus bij keukens van, bijvoorbeeld, restaurants, hotels, ziekenhuizen, bakkerijen en slagerijen waar de etensresten en vetten moeten worden gescheiden van de rest van het afvalwater. Een vetafscheider zorgt er hier voor dat de vetten niet in de riolering terechtkomen en verstopte leidingen veroorzaken.

 

Op tijd je vetafscheider legen

Maakt jouw restaurant, bakkerij of hotelkeuken gebruik van een vetafscheider? Laat die dan op regelmatige basis reinigen. Doe daarvoor een beroep op de ruimdienst van Vitesske uit Brussel! Wij komen de vetafscheider legen op elk moment van de dag, wat voor jouw bedrijf het beste uitkomt. Zo kom je nooit voor een verstopte riolering, geurhinder of bodemverontreiniging te staan!




  • "Bedankt voor jullie schitterende service. Het stemt me tevreden dat we ook voor dringende interventies op jullie kunnen rekenen."
    T. Vandeweghe
  • "Mag ik u bedanken voor de snelle hulp. Proficiat, we onthouden dit adres als wij of kennissen uw hulp nodig hebben!"
    Van Gijsegem
vetafscheider vetafscheiders vetafscheider legen verstopte leidingen
Vilvoordsesteenweg 94A - Chaussée de Vilvorde 94A
1120 Neder-Over-Heembeek
T. 02/427.42.90
F. 02/425.96.01